HISTÒRIA DEL CLUB

El Club Patí Congrés és l’entitat esportiva exclusivament dedicada a l’Hoquei patins i al Patinatge Artístic sobre rodes més antiga de la ciutat de Barcelona i té els seus orígens en una pista poliesportiva inaugurada el 14 de juny de 1959 per l’Arquebisbe Gregorio Modrego, al mig d’una illa de cases delimitada pels carrers Vèlia, Ignasi de Ros, Riera d‟Horta i Pardo, en el que en aquella època s’anomenava barri dels Habitatges del Congrés (Viviendas del Congreso), nascut el 1953 amb motiu del XXXV Congrés Eucarístic Internacional de Barcelona.

En aquella pista, propietat del Bisbat de Barcelona, hi jugava l’equip de bàsquet Mare Nostrum i la temporada de la seva inauguració també hi va jugar el Círculo Barcelonista, un equip d’hoquei patins ja desaparegut que aleshores militava a la màxima categoria, i on també hi entrenava un parell de dies a la setmana l’històric Club Patí Voltregà, que en aquella època estava format per jugadors de la ciutat de Barcelona.

 Per a gestionar la instal·lació es va crear l’anomenat Consell de la Pista del Patronat dels Habitatges del Congrés (Patronato de las Viviendas del Congreso), presidit per Antonio Ramírez, que amb el nom de Club Deportivo Congreso va ser l’entitat que es va donar d’alta a diverses federacions, entre elles la Federació Catalana de Patinatge, el mateix 1959.

El dia de la inauguració d’aquella pista, en el programa d’activitats esportives ja hi va haver un festival de patinatge artístic i es va jugar un partit d’hoquei patins entre una selecció catalana i el CP Voltregà que era el vigent campió de Catalunya

L’afició pels esports de patins va arrelar aviat entre la canalla i el jovent del barri i a mitjans de 1960 va aterrar en aquella pista, que gestionava el mateix Patronat, l’Escola de Patinatge Artístic (EPA), creada el 1956 per Joan Petit a les instal·lacions que l’històric Club Patín tenia a la plaça Calvo Sotelo de Barcelona (ara Francesc Macià) i que el 1958 s’havia quedat sense lloc on practicar el seu esport. D’aquella escola van sorgir moltes patinadores, entre elles les internacionals Rosa Maria Laguna i Maite Chicón, posteriorment entrenadores del Club Patí Congrés.

En aquella mateixa pista també va començar a donar les seves primeres passes el patinatge de velocitat amb la creació de la secció esportiva de La Promotora Industrial, que el 13 d’octubre de 1961 va fer la seva presentació amb un festival que, al marge de les curses, va incloure un partit entre l’Apolo i el RCD Espanyol, un altre equip que anys més tard també seria usuari de la instal·lació, i un festival de patinatge artístic de l’EPA. El patinatge de velocitat no va acabar arrelant, pero si el patinatge artístic i l’hoquei patins quan un grup de nois que habitualment patinaven en aquella pista van demanar a l’entrenador del Voltregà, Antoni Camps, que era veí del barri, que els ajuda a crear un equip. Entre Camps i Antonio Ramírez, van  ajudar a crear la temporada 1961-62 un equip juvenil que amb el nom de Club Hockey Congreso que va competir a la lliga de l’Obra Sindical de Educación y Descanso.

En aquell equip hi havia Josep Pomé, que tres dècades més tard seria president del Club Patí Congrés i que també va tenir un fill jugant a la nostra entitat. Amb Pomé hi havia jugadors com Rafael Bonachela, Pep Suñé, Enric Anson, Domingo Garcia, Àngel Martín, Soto i Sospedra, que van ser els pioners de l’hoquei al club. A partir de la següent temporada l’equip ja va competir a la Federació Catalana de Patinatge juntament amb un altre d’Infantil que també es va formar i en el que hi havia jugadors com Antonio Goitia, Antoni Galdeano, Xavier Viadé, Miquel Font o Rodri, els tres últims dels quals van arribar a jugar anys després a la Divisió d’Honor.

Tant l’EPA com el Cl

ub Hockey Congreso, com es deia en aquella època, van caminar per separat fins que, després d’arribar a un acord amb el Patronato de las Viviendas del Congreso a finals de 1963 es van fusionar amb l’equip de bàsquet Mare Nostrum, un altre dels que feia servir aquella pista i que tenia el recolzament de la firma tèxtil Cotolene. I així va ser com es va crear el Club Cotolene Congreso, amb les seccions de bàsquet, patinatge artístic i hoquei patins, sota una mateixa junta presidida per Albert Roig. El club pagava un lloguer per la utilització de la pista del carrer Vèlia al Bisbat, per mitjà del Patronat, i n’era el responsable del seu manteniment.

Poc després, però, el bàsquet i l’hoquei van desaparèixer puntualment entre 1967 i 1978, per la qual cosa només va quedar només el patinatge artístic. L’entitat es va dir llavors Club Congreso. Durant la dècada dels 70 el patinatge artístic es va convertir en un viver de gran patinadors i patinadores com Rosa Maria Laguna, Magda Bagaría, Mercedes SAhuquillo, Rosalia Pedriol, Montse Garreta,Maite Chicón, Juan Carmona, Jose Angel Duro i Daniel Rial, la majoria d’ells campions de Catalunya i d’Espanya i internacionals amb la selecció Espanyola.

Malgrat tot, durant els anys que no hi va haver secció d’hoquei aquest esport va seguir present en aquella pista, ja que hi entrenava i hi jugava els seus partits el RCD Espanyol. El 1978 l’hoquei patins va tornar al club, però va ser el 1981, gràcies a l’ex jugador internacional i entrenador Lluís Zuriaga, quan es va crear una potent  estructura i una escola d’iniciació que ha arribat fins al dia d’avui.

El patinatge i l’hoquei van viure en harmonia en aquella pista i van seguir creixent fins arribar a tenir uns 200 nens i nenes a finals dels anys 80.

Aquelles instal·lacions, que al marge de la pista constaven d’un petit edifici on hi havia els vestidors eren propietat del Patronat dels Habitatges del Congrés, però el 2 de març de 1987 el Club Patí Congrés va comprar al Bisbat el terreny de 4.350,43 m2 en el que hi havia la pista principal, una altra de més petita, uns vestidors i un bar, i es va convertir en els seu propietari.

Però quan al 1987 el Club semblava començar una nova etapa sent el propietari de les instal·lacions, els constants conflictes amb els veïns, que es queixaven del soroll que provocava l’activitat esportiva, i les males relacions amb l’Ajuntament de Barcelona, que tenia catalogada aquella illa de cases com a zona verda en el Pla General Metropolità i que mai no va arribar a atorgar la llicència d’activitats malgrat tolerar-les, van portar al Club a una crisi important.

Malgrat que el Club va presentar un projecte a l’Ajuntament de Barcelona per a construir una edificació subterrània sota aquells terrenys que inclogués un planta amb dues pistes de patinatge i dues més per a aparcament, i que la que donés al carrer es convertís en un parc, aquell pla no va ser tingut en consideració i a finals de 1991 el club va acabar acceptant marxar d’aquelles instal·lacions de les quals era el propietari.

En contrapartida, l’Ajuntament per mitjà d’un conveni li va cedir de manera provisional l’ús de dues de les pistes poliesportives al pati de l’Escola Pegaso i l’Institut Príncep de Viana, al mateix Districte de Sant Andreu, però al barri de la Sagrera per un període màxim de 25 anys. Tot això amb la promesa de trobar en un futur un lloc on poder construir un pavelló nou per poder practicar l’hoquei i el patinatge.

Instal·lat el 1992 al barri de la Sagrera es va començar una nova etapa pel Club Patí Congrés, que va seguir potenciant i consolidant la base de les seves escoles de patinatge artístic i hoquei patins com una de les millors de Barcelona i Catalunya.Les dues seccions van anar adquirint un bon nivell esportiu malgrat haver de compartir les instal·lacions amb el centre educatiu. 

La temporada 1996-97 es va tornar a crear un equip senior d’hoquei patins i el club amb els anys es va anar integrant al teixit associatiu de La Sagrera i participant en totes les seves activitats a l’espera que es construís un nou poliesportiu on poder anar abans que acabes el conveni signat amb l’Ajuntament per a l’ús de les pistes de l’Escola Pegaso.

L’any 2000 el CP Congrés i l’Ajuntament van signar un nou conveni que regularitzava la situació i en el que, a canvi de cedir gratuïtament els seus drets sobre el terreny del qual era propietari al barri del Congrés, el consistori adquiria al compromís d’atorgar-li la gestió d’una nova instal·lació esportiva coberta dins l’àmbit del districte de Sant Andreu.

El desitjat pavelló va veure una mica de llum el 2010 quan es va anunciar que en el futur programa d’equipaments de la Sagrera hi hauria, abans de deu anys, un nou pavelló poliesportiu dedicat exclusivament a hoquei i patinatge i que podria utilitzar el CP Congrés.

Però la crisi econòmica i les retallades en tots els àmbits van fer retardar totes les previsions i a finals de 2013, a quatre de la finalització del conveni i sense notícies del nou Pavelló, veient que els anys anaven passant i la instal·lació no arribava es va posar en marxa la campanya “Plataforma Salvem el CP Congrés” per intentar trobar una solució i evitar la possible desaparició del club a manca d’un lloc on poder practicar l’esport.

El club va fer gestions davant del Districte de Sant Andreu i l’Institut Barcelona Esports (IBE) per a trobar una solució i aquesta va ser el compromís de construir una coberta lleugera provisional en una de les dues pistes, que després d’engegar va ser una realitat el 13 de setembre de 2014, quan va ser inaugurada amb la presència de les principals autoritats esportives de Catalunya i de la ciutat de Barcelona.

El 2016 el CP.Congrés va signar un Acord de col.laboració amb l’Associacio La Sagrera Es Mou per mitja del qual tots els seus equips d’hoquei patins van passar a portar el nom d’aquesta entitat benefica a la seva denominacio oficial,aixi com el logotip a les samarretes de tots els seus equips.L’Acord es va signar a la nova seu de la Federacio Catalana de Patinatge amb la presencia del seu president Ramon Basiana i els de les dues entitats.


Per fi hi havia pressupostaprovat per l’Ajuntament de Barcelona per la construcció d’un Poliesportiu al barri de la Sagrera on els nostre club podria fer la seva activitat esportiva.Quedava clar que no era un Pavelló del Club sinó unes instal·lacions a compartir amb altres clubs. També es va renovar provisionalment el conveni amb el districte de Sant Andreu i el Consorci d’Educació per l’ús de les pistes de l’Escola Pegaso fins el trasllat definitiu al nou Pavelló.

 El  Poliesportiu Camp del Ferro es va començar a construir a finals del 2017 situat en uns terrenys delimitats pels carrers Camp del Ferro, Berenguer de Palou i Pare Manyanet, al mateix barri de la Sagrera, i va finalitzar les seves obres al febrer del 2020.

El CP Congrés, que després de 28 anys fent la seva activitat al barri de la Sagrera s’hi ha integrat totalment, està en plena fase de creixement i té prop de 300 esportistes. 

Després d’anys esperant la noticia podem dir que ja som al nou Poliesportiu Municipal Camp del Ferro.Hauria d’haver estat inaugurat el passat mes de març però degut al Covid 19 es va haver de suspendre. Aquest Poliesportiu ha de ser un referent del patinatge sobre rodes a la capital catalana.  Els seus principals usuaris son dos clubs: el Club Patí Congrés i l’Agrupació Esportiva Sant Andreu, que també formaran part de l’equip gestor.

El CP Congrés-La Sagrera Es Mou amb dues potents seccions, la d’hoquei patins i la de patinatge artístic.  La Unió Temporal d’Empreses (UTE) serà l’encarregada de gestionar aquesta nova instal·lació esportiva. La UTE que la gestionarà, va guanyar el concurs public convocat per l’Ajuntament de Barcelona, i la formen la pròpia UFEC, la Federació Catalana de Patinatge, la Unió Barcelonina d’Activitats Esportives-Eurofitness (UBAE) i dues  de les entitats usuàries, el Club Patí Congrés i l’Associació Esportiva Sant Andreu.  La duració del contracte és per quatre anys prorrogables.

El nou Poliesportiu Municipal Camp del Ferro, ubicat en uns terrenys del carrer Pare Manyanet que abans  ocupaven les piscines d’estiu del CEM Sant Andreu-La Sagrera, és una instal·lació de 7.237 m2 que es va  començar a construir a finals de 2017 i té tres pistes poliesportives en dos nivells diferents, dues a la cota més baixa, parcialment soterrada (amb capacitat per 480 espectadors la de parquet i 160 espectadors la de terrazo) i una a la superior també de parquet ,amb una capacitat de 270 espectadors el que fa un total per a 810 espectadors.També és un referent a la ciutat en eficiència i sostenibilitat. La seva adreça és Plaça d’Albert Badia Mur, 08027 Barcelona.

Tanmateix també continuem amb les pistes ubicades al pati de l’Escola Pegaso i l’IES Príncep de Viana del barri de la Sagrera de Barcelona .

Les instal·lacions consten de dues pistes. La Pista Coberta Cristina Clota, tapada des del mes de setembre de 2014 amb una coberta i laterals de lona de PVC, fa 20 x 40 metres, és de terratzo amb tanques metàl·liques, i té unes graderies retractils amb capacitat per a 160 persones assegudes. La pista descoberta també és de 20 x 40 metres i té tanques metàl·liques i de ciment. Les instal·lacions es completen amb sis vestidors, un vestidor per als àrbitres, un gimnàs i una sala per administració.

Local Social/Secretaria

Som a un nou local al carrer Berenguer de Palou, 145 molt a prop del Pavelló Camp del Ferro. Aquest local  substitueix el que teniem fins fa poc a les Pistes de la Pegaso.

Serà la seu de la Secretaria del club on fer les gestions , podem fer petites reunions,podem lluir els trofeus de la nostra història, i serveix per guardar equipacions per vendre  i algun material del club.

Homenatge i Reconeixement públic al CP.Congrés-La Sagrera Es Mou

El CP.Congrés-La Sagrera Es Mou va rebre durant el Pregó de la presentació de la Festa Major 2019 del barri de La Sagrera, una placa commemorativa com a Reconeixement per part de la Comissió de Festes de La Sagrera com a entitat del barri amb 60 anys d’història.

La presidenta del Club Cristina Clota que va dirigir unes paraules als assistents a l’acte i el vocal de la Junta Enric Mirabet van rebre el guardó en nom del nostre club junt a sis entitats més del barri que també celebraven algun aniversari important.

El CP Congrés rep un homenatge al Trofeu Campions pel doble ascens de la temporada  2018-2019

El CP Congrés-La Sagrera Es Mou va rebre el divendres 25 d’octubre del 2019 un premi de prestigi durant la 36a edició del Trofeu Campions, una festa organitzada pel diari Mundo Deportivo i la Secretaria General de l’Esport en la que es va guardonar a prop de 300 clubs de Catalunya de qualsevol esport que la temporada anterior havien estat campions o havien pujat de categoria.

La multitudinària festa, amb la presència de més de 700 persones, va tenir lloc a l’Hotel Fairmont Rey Juan Carlos I de Barcelona i en representació del CP Congrés van anar a recollir el premi Dani Setién i Víctor Cruz, els entrenadors dels dos equips que van protagonitzar els ascensos de Primera Catalana a Nacional Catalana i de Segona Catalana a Primera Catalana.

La festa, en la que també es van guardonar les trajectòries de l’exfutbolista del Barça Jose Mari Bakero, l’exmarxadora Maria Vasco i el periodista esportiu Lluís Canut, va comptar amb la presència de nombroses autoritats com Meritxell Budó, Consellera de Presidència i portaveu del Govern de la Generalitat de Catalunya; Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya; Gerard Figueras, Secretari General de l’Esport i l’Activitat Física de la Generalitat de Catalunya; i David Escudé, Diputat d’Esports de la Diputació de Barcelona i Regidor de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Més imatges en...